مارک تواین میگوید: «کسی که کتابِ خوب نخواند با کسی که نمیتواند بخواند فرقی ندارد.» نقل قول دیگری میگوید: «هرچه بیشتر بخوانید؛ چیزهای بیشتری یاد میگیرید. هرچه بیشتر یاد میگیرید؛ با دنیاهای ناشناختهی بیش تری آشنا می شوید.»
بیشتر کسانی که کتابخوان هستند، مایلند کتاب مورد علاقهشان را بخوانند. بعضی دوست دارند رمان بخوانند؛ برخی مایلند فقط بر روی یک موضوع خاص متمرکز شوند؛ مثلاً داستانهای علمی یا تخیلی.
مطالعه ی زندگینامه ی مشاهیر نیز مورد علاقه و توجه خیلی از کتابخوانها به ویژه نوجوانان و جوانان است. خواندن زندگی نامه، اگر به روشی جذاب نوشته شده باشد، میتواند مثل یک داستان پلیسی مهیج باشد. در عین حال میتواند ارزشمندترین تجربهها و درسهای زندگی را به خواننده بیاموزد که یقیناً در رشد و توسعهی دانش و شخصیت او تأثیرگذار خواهد بود. زندگینامه آمیختهای است از ماجراجوییها، شهرتها، ستیزها، تضادها، ایستادگیها، شکستها و پیروزیها؛ بنابراین همهی عناصر لازم برای تبدیل شدن به یک کتاب خواندنی و جذاب را در بردارد. از سوی دیگر، زندگینامه ابزاری است برای آموزش خلاقیت، تفکر، استنتاج، داوری و پژوهش برای حل مسئله؛ البته همهی زندگینامهها چنین ویژگی هایی را ندارند، ولی خواننده حق انتخاب دارد.
مجموعهی «چه کسی بود؟» تمام ویژگیهای یک زندگینامهی خوب را دارد. این مجموعه با نگاهی داستانگونه، با بیانی شیرین، همراه با اطلاعاتی دقیق، برای نوجوانان و جوانان تألیف شده است. تصاویر ساده و دلنشین کتابها بر جذابیت آن افزوده است. انتشارات فاطمی در مرحلهی اول ده عنوان از کتابهای این مجموعه را که شامل دانشمندان و مشاهیر علمی و فرهنگی جهان هستند، انتخاب و ترجمه کرده است.
انتشارات فاطمی امیدوار است این مجموعه مورد توجه نوجوانان و جوانان کشور و به ویژه کارشناسان آموزش و پرورش قرار گیرد. هدف دیگر ناشر از ترجمه و انتشار این مجموعه، ارائه و توسعهی چنین الگویی برای نگارش زندگینامهی مشاهیر ایرانی است که امید است در آیندهی نزدیک در اختیار کودکان، نوجوانان و جوانان این مرزوبوم قرار گیرد.